Jak díky recyklaci průmyslových kapalin dosáhnout úspor u Vás ve firmě?

23.06.2023

Víte, že použité kapaliny ze systému HVAC (vytápění, větrání a klimatizace) nebo nemrznoucí směsi z vozového parku, dokážete likvidovat až o 50 % levněji? Nejde přitom o žádné triky ani skryté háčky. Recyklace průmyslových kapalin přináší firmám velký potenciál úspor, jak po ekonomické, tak po environmentální stránce.

Firmy většinou nevědí o možnostech recyklace, a proto použité chladící kapaliny obvykle posílají na standartní likvidaci. V naší unikátní recyklační lince Vaše kapaliny zrecyklujeme a vyrobíme z nich nový produkt stejné kvality. Vy neplatíte drahé poplatky za likvidaci nebezpečného odpadu, pouze recyklační poplatek, který je o desítky procent nižší. Tímto přístupem navíc pomáháte snižovat uhlíkovou stopu. Konkrétní data o snižování emisí CO2, které můžete použít ve svém nefinančním reportingu udržitelnosti, Vám již brzy poskytneme.

Recyklace průmyslových kapalin znamená úspory materiálů a emisí CO2

Většina moderních firemních budov dnes využívá tzv. teplosměnné kapaliny na bázi glykolu. Glykolové kapaliny mají široké využití, ať už se jedná o chlazení kancelářských budov nebo termoregulaci skladů, výrobních hal, nebo chlazení ledu na zimních stadionech. Kromě skvělých tepelně vodivých vlastností mají také další obrovskou výhodu. Ve správných podmínkách se dají výborně recyklovat, a to až s 90% zachováním materiálové účinnosti.

Co to v praxi znamená?

Použitou kapalinu zregenerujeme – odstraníme mechanické znečištění, zbytky olejů, barviv a pomocí elektrodialýzy i anorganické a organické soli. Recyklát v objemu až 90% vstupní suroviny podrobíme testům kvality, přidáme k virgin (panenské) surovině a vznikne tak produkt s příměsí recyklátu, který se používá jako nemrznoucí směs v systémech HVAC. Produkt s příměsí recyklátu má stejnou kvalitu jako původní produkt. Víme to, protože výstupní produkty z naší recyklační linky pravidelně testujeme v naší laboratoři z hlediska jejich složení a kvality. Díky tomuto přístupu šetříme stovky tun primárního materiálu ročně a snižujeme tak negativní vliv průmyslové výroby na přírodu. Tuto environmentální úsporu si necháváme právě teď propočítat na ukazatel uhlíkové stopy neboli emisí CO2 ekvivalentu. Údaje budeme následně poskytovat i našim obchodním partnerům pro jejich potřeby.

Jaký má recyklace kapaliny přínos pro naše klienty?

  • Ekonomický. Recyklace použitých nemrznoucích kapalin je levnější proces než jejich samotná likvidace ve spalovnách, která je navíc velmi energeticky náročná. Předání kapaliny k recyklaci je pro naše obchodní partnery až o 50 % levnější alternativa než likvidace ve spalovně.
  • Environmentální. Díky našemu přístupu šetříme ročně stovky tun primárních glykolových surovin vyrobených z ropy, které jsou navíc často dováženy ze zahraniční (např. Benelux).
  • Reputační. Připravujeme výpočet uhlíkové stopy, kterou díky našemu přístupu k recyklaci snižujeme. Tento výpočet budeme poskytovat i našim klientům, aby jej mohli využít pro vlastní účely. Naši klienti tak získají podklady pro doložení vlastních závazků vůči životnímu prostředí.
Chcete ušetřit za likvidaci použitých kapalin a získat data pro nefinanční reporting?

Rádi odebereme Vaše použité kapaliny k recyklaci a dodáme nové kapaliny s příměsí recyklátu. Pokud máte jakékoliv dotazy, nebo máte zájem o spolupráci, prosím kontaktujte naši kolegyni Barboru Kunešovou.

Laborantka TZB

Barbora Kunešová +420 724 555 106 bkunesova@classic-oil.cz